IZMĒRI |
---|
Virtuves dēlītis – mini
25,99 €
laikā, kad uz tā darbojaties. Samazini plastmasas izstrādājumu izmantošanu savā virtuvē, aizvietojot plastmasas dēlīšus ar presētu rīsu sēnalu dēlīšiem!
- Papildu informācija
- Problēmas un risinājumi
- Lietošana un kopšana
- Opcijas un priekšrocības
- Vai tu zini?
Problēmas un risinājumi
PROBLĒMA
Jūs vēlaties droši sagatavot gaļu, dārzeņus un augļus, bet plastmasas dēļi ātri nokrāsojas, notrulina nažus, un sagriežas, padarot tos grūti nomazgājamus, tādejādi radot labvēlīgu vidi bīstamām baktērijām. Kā arī smalkās plastmasas skaidiņas no plastmasas dēlīšiem bieži nonāk pārtikā. Koka dēlīši ir alternatīva, taču tos ir grūtāk kopt, jo tos nevar likt trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī tie ir smagi un aizņem daudz vietas.
RISINĀJUMS
Samaziniet plastmasas lietošanu savā virtuvē un pārstrādājiet veco dēlīti, – izmantojiet jauno Norwex virtuves dēlīti, kas ir pagatavots no dabīgām rīsu
sēnalām, kas bioloģiski pašsadalās un pasargā ēdienu no plastmasas skaidiņu nonākšanas pārtikas produktos gatavošanas laikā. Uz tā būs viegli griezt, kapāt un smalcināt pārtikas produktus, vienlaicīgi pasargājot nažus no asmeņu bojājumiem.
Lietošana un kopšana
- Novietojiet griešanas dēlīti uz stabilas, gludas virtuves virsmas.
- Pēc lietošanas noņemiet pārtikas un citus atlikumus.
- Pirms uzglabāšanas noskalojiet ar karstu ūdeni un ļaujiet dēlītim pilnībā nožūt. Dziļākai tīrīšanai, mazgājiet trauku mazgājamajā mašīnā, izvairoties no augstas temperatūras mazgāšanas programmas.
- Dēlīti var izmantot arī kā uzkodu servēšanas paplāti.
Opcijas un priekšrocības
- Lietojot rīsu sēnalu dēlīšus, naži neatstāj dziļas griezuma pēdas, kā tas notiek ar plastmasas dēlīšiem.
- Pārtikai drošs silikona gredzens, kas iestrādāts dēlīša pamatnē, stingri to notur vietā lietošanas laikā.
- Bioloģiski pašsadalās.
NESATUR:
– BPA
– Kaitīgas vielas, piemēram, melamīnu
– Smagos metālus
– Toksiskus blakusproduktus
Vai Tu zini
•Lai izvēlētos veselībai mazāk kaitīgu plastmasu, jāatšifrē tās kods – trīsstūris no savstarpēji savienotām bultiņām, kuram pa vidu ir cipars no 1 līdz 7 vai arī lielo burtu kombinācija. Ja šāda koda uz plastmasas trauka nav, vai arī ir trīsstūris bez cipara, labāk to neiegādāties, jo nav iespējams noteikt, no kādas plastmasas trauks izgatavots.
• Cipars 3 un burtu apzīmējums V vai PVC – vinils vai polivinilhlorīds. Lai plastmasu padarītu vieglāk veidojumu un lētāk ražojumu, tai pievieno ftalātus, kas traucē hormonu darbībai organismā. Īpašu kaitējumu ftalāti var nodarīt maziem bērniem, kuru ķermenis tikai vēl veidojas. Veselībai kaitīgi šie plastmasas izstrādājumi kļūst, ja nonāk saskarsmē ar karstu (virs 70–80 grādiem) ēdienu vai dzērienu, jo tad no plastmasas sāk izdalīties kaitīgās vielas. Piemēram, ieliekot plastmasas kārbā, kas marķēta ar ciparu 3, tikai maizītes vai augli, no tās nekādas kaitīgas vielas neizdalīsies;
• Cipars 7 un burtu kombināciju PC vai OTHER. Satur polikarbonātu un melamīnu, kam pievieno veselībai kaitīgu vielu – bisfenolu A. Tāpat kā ftalāti,
bisfenols A negatīvi ietekmē hormonālās sistēmas darbību, bet melamīna traukos vairākkārt nepieļaujamā daudzumā atklāta kancerogēna viela
formaldehīds.
• Aizdomas par kaitīgumu veselībai ir arī par plastmasu ar ciparu 6 un burtu apzīmējumu PS. No šī veida plastmasas izgatavo pufīgos traukus, krūzītes un bļodiņas siltā ēdiena/dzēriena līdzņemšanai, kā arī olu kārbas. Ja trauks saskaras ar ēdienu vai dzērienu, kura temperatūra pārsniedz 60 grādus, no polistirola var izdalīties stirols, kas organismā pārveidojas par stirola oksīdu un ir toksisks. Karstie dzērieni – kafija un tēja – šo grādu atzīmi nereti pārsniedz, tāpēc, lai neriskētu ar veselību, labāk šos dzērienus neliet traukos, kas izgatavoti no polistirola.
• Plastmasas veidi, ko apzīmē ar cipariem 1, 2, 4 un 5, uzskatāmi par pārtikai drošiem. Tomēr ir daži BET! Plastmasu nedrīkst bojāt ar asiem priekšmetiem, kā arī berzt ar pārāk asu sūkli. Jebkura veida plastmasa, kas saplēsta, ieplīsusi, stipri saskrāpēta vai zaudējusi krāsu, ir kaitīga veselībai. No bojātajām vietām izdalās kaitīgas vielas, kas citādi no plastmasas neizkļūtu. No šiem traukiem labāk vispār atteikties, jo īpaši tad, ja tajos liekam siltu ēdienu, dzērienu.
Saistītie Produkti
Virtuvei
Mikrošķiedra
Mikrošķiedra